PDF Opties

Inleiding

Met genoegen bieden wij u hierbij het jaarverslag en de jaarrekening 2024 van onze gemeente Oegstgeest aan. Hierin leggen wij verantwoording af over onze activiteiten en de resultaten van het afgelopen jaar. Ook in 2024 hebben de medewerkers en het college, vaak met hulp van vele betrokken inwoners, zich dagelijks ingezet om Oegstgeest een dorp te laten zijn waar het fijn wonen en werken is.

In vergelijking met voorgaande jaren is de opzet niet gewijzigd, met de programmaverantwoording en de financiële stukken als de meest relevante onderdelen.

We kunnen terugkijken op een jaar waarin er veel is gedaan. De cijfers laten zien dat het gelukt is om de planning en de realisatie beter op elkaar te laten aansluiten. Ondanks de fors gestegen kosten en de nog steeds moeizame markt voor het vinden van gekwalificeerd personeel en geschikte externe opdrachtnemers, zijn we erin geslaagd een groot deel van onze beleidsvoornemens te realiseren. Al moet gezegd worden dat de investeringen in wegen en bruggen opnieuw bij de planning zijn achterbleven. Dit heeft tot gevolg dat de financiële lasten hiervan lager zijn dan begroot. Verder vormen de legesopbrengsten, die hoger zijn dan begroot, een aanzienlijk deel van het resultaat over 2024. Dit alles leidt tot financiële kengetallen die positiever zijn dan waarmee in de begroting 2024 rekening was gehouden.

De belangrijkste highlights worden hierna kort aangestipt. In de programmaverantwoording (hoofdstuk 4) leest u een meer uitgebreide toelichting.

Aan de slag met overlast door jongerenWe hadden afgelopen zomer in Oegstgeest te maken met bedreigingen en meerdere geweldsincidenten rondom winkelcentrum Lange Voort. Vooral jongeren zochten de confrontatie met elkaar. Daarop is een samenscholingsverbod afgekondigd. Deze zware maatregel heeft rust gebracht. Inmiddels zijn de meeste raddraaiers in beeld en volgt een meer individuele aanpak in samenwerking met jongerenwerkers en politie.

Werken aan regionale opgaven die Oegstgeest rakenNa een voorbereidingsperiode van twee jaar is de Regionale Investeringsagenda vastgesteld. Hiermee is in Holland Rijnland verband afgesproken te werken aan 14 projecten waarvan een aantal voor Oegstgeest van strategisch belang is. Onderwerpen die Oegstgeest rechtstreeks raken zijn bijvoorbeeld de verstedelijking langs de as van Noordwijk en Katwijk naar Leiden. Binnen dit thema is aandacht voor woningbouw en kennisintensieve bedrijvigheid, maar ook voor de mobiliteit. De verstedelijking rondom Centraal Station in Leiden kan grote effecten op de bereikbaarheid en leefbaarheid voor Oegstgeest hebben. Een ander project op de agenda is de ontwikkeling van een warmtenet die de toekomstige behoefte aan verwarming moet veilig stellen.

Ontwikkelingen binnen onze openbare ruimte en bebouwde omgeving In 2024 hebben we goede vorderingen gemaakt met onze woningbouwopgave. De ontwikkeling van Nieuw Rhijngeest nadert z’n eind. Er zijn nog enkele kleinere deelprojecten die, na afronding, naar verwachting in 2026 leiden tot het afsluiten van de grondexploitatie na meer dan 20 jaar. Verder zijn er belangrijke stappen gezet met de projecten Nieuw-Rhijngeest Zuid, Ganzeneiland en Almondehoeve. Ook zijn er vorderingen geboekt op de ontwikkeling van Hofbrouckerpark-Hofwijk en de La Francelocatie.

Voor het Oegstgeester deel van het Bio Science Park is de eerste paal geslagen voor de realisatie van het nieuwe Van der Valkhotel en vorderen de nieuwbouw van Bristol Myers Squib en de Sublimes gestaag.

We boeken voortgang op de belangrijkste projecten die onder het meerjaren onderhoudsplan (MJOP) vallen. Na de herinrichting van de Geversstraat in 2023 is de Van Eysingabrug onder handen genomen en zijn er afspraken gemaakt met de partijen die verantwoordelijk zijn voor de kabels en leidingen. Dit speelt onder meer bij de Rijnzichtweg/Rijnsburgerweg en de Sluisbrug. Van project Oudenhof, waarbij in de wijk in meerdere jaren de riolering wordt vervangen en de wijk opnieuw wordt ingericht, is de eerste fase inmiddels afgerond.

Tot genoegen van veel inwoners van de wijk Poelgeest is na ruim 20 jaar de tweede ontsluiting van de wijk gereed. In mei is de Heemparkbrug door wethouders uit Leiden en Oegstgeest officieel geopend waardoor de wijk nu ook met de bus bereikbaar is.

In vervolg op de actualisatie van het uitvoeringsplan mobiliteit 2017 zijn we, zoals aangekondigd in de kaderbrief 2024, in het najaar gestart met het programma Bereikbaarheid en Mobiliteit. Samen met inwoners van Oegstgeest formuleren we een antwoord op de vraag hoe we bestaande en toekomstige vraagstukken op de thema’s verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid willen aanpakken.

Vlak voor de zomer is het nieuwe actieplan geluid vastgesteld dat duidelijk maakt dat verkeerslawaai van auto’s en vliegtuigen voor hinder zorgen. Volgend op dit plan blijven we bij de gesprekken met Schiphol, Rijkswaterstaat en het Ministerie van IenW inzetten op extra maatregelen om de hinder door verkeerslawaai te beperken. Waar de gemeente zelf de bevoegde partij is, wordt bij onderhoud van wegen stil asfalt toegepast.

De raad van Oegstgeest heeft in 2024 het plan van aanpak Centrumvisie Lange Voort geaccordeerd. Deze visie moet leiden tot een herontwikkeling van het gebied zodat het ook in de toekomst aantrekkelijk blijft om te wonen, te winkelen en te verblijven.

In 2024 is bij de kadernota ingezet op de realisatie van een nieuw zwembad. Nadat in eerdere jaren verschillende mogelijke locaties waren onderzocht is nu de aanzet gegeven voor de start van een onderzoek naar de functionaliteit en financiële haalbaarheid van een nieuw zwembad.

In de zomer is een geactualiseerd integraal huisvestingsplan (IHP) voor het onderwijs verschenen. Dit IHP bevat een inventarisatie van de onderhoudstoestand van de scholen in Oegstgeest en welke investeringen gewenst zijn om de gebouwen geschikt te maken voor de nieuwste eisen voor energieverbruik en binnenklimaat. Met de sloop van een deel van de oude Julianaschool is in het najaar de eerste zichtbare mijlpaal van de bouw van de nieuwe Leo Kannerschool gestart.

Werken aan verbinding en zelfredzaamheidOok in Oegstgeest heeft de jeugd de toekomst. Daarom hebben we in 2024 het nieuwe Preventieakkoord Jeugd 2024-2027 vastgesteld. We zetten in op een drietal thema’s; een veerkrachtige gemeenschap, een kansrijke ontwikkeling en het gezond en veilig opgroeien. Daarbij streven we er steeds naar om samen op te trekken met de jeugdteams, het onderwijs, de sportverenigingen en zorgaanbieders. Ook zijn we in 2024 gestart met pilots met groepsaanbod voor kinderen (maar ook hun ouders) met angstproblematiek of problemen rond ADHD. Hiermee werd niet alleen ingespeeld op de wachtlijsten, maar konden kinderen (en ouders) ook makkelijker steun vinden bij elkaar. Deze pilots worden momenteel geëvalueerd. Daar waar de aanpakt werkt, zetten we deze breder in. In 2024 heeft ook een tussenevaluatie plaatsgevonden op basis waarvan verbeteringen in de aanpak worden doorgevoerd.

De organisatie van het project ‘Samen tegen eenzaamheid’ is overgeheveld van de gemeente Oegstgeest naar Radius. Activiteiten binnen het project waren o.a. de drukbezochte week van Oegstgeest Ontmoet, de inmiddels bijna 30 Lief en Leedstraten en activiteiten voor de gangmakers van de Lief en Leedstaten, het Single Café 60+, de Hart onder de riemacties en het kerstdiner bij FC Oegstgeest.

Wij vinden het belangrijk dat al onze inwoners aan de samenleving kunnen meedoen. Financiële zelfredzaamheid is daarbij een belangrijke voorwaarde. Daarom is het belangrijk dat we vroegtijdig signaleren of mensen in financiële problemen dreigen te komen. Om die reden hebben we in 2024 met de samenwerkende woningcorporaties (WijWonen/DUWO/Portaal) in Oegstgeest een convenant gesloten gericht op het voorkomen van huisuitzetting bij huurschuld.

In 2024 is gewerkt aan de realisatie van twee scheve huisjes. We verwachtten dat de eerste bewoners eind 2024 hun intrek konden nemen. Echter door verschillende oorzaken is dit begin 2025 geworden.

Evenals eerdere jaren blijft Oegstgeest een grote groep Oekraïense vluchtelingen en statushouders huisvesting bieden in het Hoefijzergebouw en het Dienstencentrum. Daarnaast zijn in 2024 onderhandelingen gevoerd over de aankoop van de Endegeesterstraatweg 36. Dit heeft begin 2025 tot een succesvol resultaat geleid.

In 2024 is de Subsidieregeling Isolerende Maatregelen (SIM) gestart. Hiermee kunnen eigenaren van slecht geïsoleerde woningen hun woning verbeteren. In het verlengde daarvan zijn we gestart met het opstellen van een Soortenmanagementplan (SMP). Per 1 januari 2024 is de Wet Natuurbescherming overgegaan in de Omgevingswet waardoor bewoners niet meer zomaar hun spouwmuur mogen isoleren. Daarvoor is per project een individueel onderzoek nodig. Door als gemeente een SMP op te stellen kunnen we bewoners, ondernemers en woningcorporaties helpen bij hun vergunningsaanvragen. Voor de warmtetransitie zijn we samen met de Leidse regio begonnen met de verkenning van een Regionaal Integraal Publiek Warmtebedrijf.  Dit is een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van een warmtenet. Bij de uitvoering van de publieke werken en het groenbeheer is gewerkt vanuit de klimaatadaptatie en het voorkomen van zowel hittestress als wateroverlast.

Naast de hierboven opgesomde ontwikkelingen is er een aantal activiteiten geweest waar cultuur, erfgoed of gastvrijheid werden beleefd en waarbij de verbinding met de samenleving benadrukt werd. Zo is het 25-jarig bestaan van het huidige gemeentehuis in de Jelgersma kliniek gevierd met diverse Oegstgeester talenten en waren we gastheer van het congres van de Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten (VZHG).

Financieel resultaatHet financiële resultaat over 2024 is met €4,80 miljoen iets beter dan begroot. In de hiernavolgende samenvatting leest u de belangrijkste financiële ontwikkelingen en resultaten. Hierbij merken we op dat in tegenstelling tot vorige jaren de legesopbrengsten niet meer gereserveerd worden, maar rechtstreeks in het resultaat worden opgenomen. Indien gekozen zou zijn voor dezelfde presentatie als de afgelopen jaren dan zou het resultaat €2,54 miljoen hebben bedragen.

Burgemeester en wethouders van Oegstgeest,

de secretaris,
J. Versluis

de burgemeester,
E.R. Jaensch