Voor u ligt het jaarverslag en de jaarrekening 2023. Hierin leggen wij verantwoording af over onze activiteiten en (financiële) resultaten van het afgelopen jaar. De opzet is gelijk als in voorgaande jaren. Nieuw is de rechtmatigheidsverantwoording, die vanaf 2023 als verplicht onderdeel is opgenomen.
Na een ronduit onrustig 2022 was ook 2023 verre van stabiel. Er bleef sprake van inflatie in de vorm van stijgende lonen en prijzen. Ook de arbeidsmarkt bleef krap waardoor we een groot deel van het jaar vacatures moesten vullen met tijdelijke inhuur.
Voor de inwoners die daarvoor in aanmerking kwamen was er ondersteuning in de vorm van maatschappelijke zorg, jeugdzorg en een toeslag voor energiekosten. De Omgevingswet is voorbereid, er zijn omgevingsvergunningen verleend voor bedrijfsgebouwen en woningen en we hebben enkele visiedocumenten vastgesteld. Door de beperkte capaciteit bij de netbeheerders die de ondergrondse kabels en leidingen beheren zijn meerdere grote MJOP onderhoudsprojecten voor wegen en bruggen vertraagd. Ofschoon we meerdere wegen bewandelen om de projecten toch te kunnen realiseren is het de verwachting dat we ook de komende jaren hiervan hinder blijven ondervinden.
Tevens dient niet onvermeld te blijven dat we drie verkiezingen hebben georganiseerd.
Als gevolg van de verwachte verlaging van het gemeentefonds in 2026 is in 2023 organisatiebreed gekeken naar de begroting, taken en uitgaven. Dit heeft geleid tot een aantal bezuinigingen en lastenverzwaringen waardoor de begroting tot 2026 in evenwicht is. Ook de komende periode zullen we scherp letten op voorstellen en besluitvorming over het gemeentefonds dat in belangrijke mate bepaalt hoe we er in financieel opzicht voorstaan.
Financiën
2023 wordt afgesloten met een beter resultaat dan begroot. Het jaarrekeningsaldo inclusief de mutaties in de reserves bedraagt € 5,03 miljoen. Dit heeft een positief effect op de financiële indicatoren van de gemeente. Tegelijkertijd moeten we ook constateren dat het overgrote deel van het resultaat het gevolg is van éénmalige meevallers en het niet kunnen uitvoeren van investeringen en activiteiten en die doorgeschoven moeten worden naar 2024 en soms nog verder in de tijd.
In het onderdeel "Programmaverantwoording" van het jaarverslag zijn de afwijkingen per programma in detail toegelicht.
In 2023 hebben we ons ingespannen om mensen met een laag inkomen te bereiken met voor hen bestaande regelingen. Veel inwoners hebben daarbij in 2023 een beroep gedaan op de tijdelijke energietoeslag. Ook in 2023 is de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het Hoefijzergebouw (64) en het Dienstencentrum (70) voortgezet en wordt nog steeds ruim voldaan aan de taakstelling die de gemeente Oegstgeest heeft. De vluchtelingen ontvangen begeleiding bij het dagelijks leven, het vinden van werk en het verkrijgen van onderwijs. De decentralisatie van de maatschappelijke zorg was in 2023
een feit. Eén van de onderdelen die in dit kader vorm krijgt, is de bouw van twee ‘Scheve huisjes’ in Oegstgeest. Er is een locatie gevonden en naar verwachting zullen in 2024 de eerste bewoners hier terecht kunnen. Een nieuw Integraal huisvestingsplan onderwijs (IHP) is voorbereid en kan in 2024 ter besluitvorming aan de raad voorgelegd worden.
In 2023 is veel tijd besteed aan de voorbereiding van de invoering van de omgevingswet per 1 januari 2024. Er zijn diverse verordeningen aangepast en in maart 2023 is de omgevingsvisie “Oog voor historie, oog voor ontwikkeling” vastgesteld. De groei van de bedrijvigheid op het Oegstgeester deel van het Bio Science Park zet verder door. In 2023 is de bouw gestart van een groot biotechbedrijf, Bristol Myers Squibb en zijn omgevingsvergunningen verleend voor een aantal andere grote bedrijfspanden. De afgelopen jaren was Oegstgeest hiermee een belangrijke industriële banenmotor.
Eind 2023 is op Nieuw Rhijngeest een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van 90 appartementen, waarvan 72 sociaal en 18 middelduur. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de bouw van meer sociale en middeldure woningen in Oegstgeest. Voor de locaties Almondehoeve, La France, Ganzeneiland en de Kamsteeglocatie zijn in 2023 bestuurlijke projectopdrachten vastgesteld. Dit legt een basis voor meer betaalbare woningen en geeft uitvoering aan de nieuwe regionale woonvisie.
Beheer
Vanuit beheer zijn klimaatadaptieve maatregelen en het vergroten van de biodiversiteit belangrijke speerpunten geweest. Zo zijn ‘groene’ parkeerplaatsen aangelegd, natuurlijke oevers gerealiseerd en is er in het winkelcentrum Lange Voort groen bijgekomen.
De eerste MJOP projecten, waaronder Geversstraat, Heukelsbrug en busroute Lange Voort zijn afgerond en er is hard gewerkt aan Oudenhof deelgebied A (fase 1), welke naar verwachting in mei 2024 gereed zal zijn. In de MJOP voortgangsrapportages bij de Voorjaarsnota en Najaarsnota is de raad geïnformeerd over de voortgang.
In de samenvatting leest u de belangrijkste financiële ontwikkelingen en resultaten.
Burgemeester en wethouders van Oegstgeest, | |
de secretaris, | de burgemeester, |