PDF Opties

Wet open overheid (Woo)

Inleiding

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (gedeeltelijk) in werking getreden. De Woo beoogt een transparante en actief openbaarmakende overheid. Zo kan het belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische rechtsstaat, de burger, het bestuur en economische ontwikkeling, beter worden gediend. Onze gemeente implementeert de Woo gezamenlijk met de regiogemeenten in het programma Open en Toegankelijke Overheidsinfomatie (OTO).

Uit de Woo volgt dat de gemeente in de jaarrekening aandacht dient te besteden aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van de Woo en hierover in de jaarlijkse verantwoording verslag van doet. Middels deze paragraaf wordt daaraan voldaan.

Verplichtingen Woo

De Woo bevat regels over:

  • Het actief openbaarmaken van documenten in 11 verplichte informatiecategorieën;
  • Het passief openbaarmaken van documenten n.a.v. een Woo-verzoek;
  • Een inspanningsverplichting om uit eigen beweging zoveel mogelijk de bij de gemeente berustende informatie neergelegd in documenten voor eenieder openbaar te maken, indien dit zonder onevenredige inspanning of kosten redelijkerwijs mogelijk is;
  • Het op orde brengen van de informatiehuishouding.

2023

Actief openbaarmaken

In 2023 had bekend moeten worden wanneer de tranches met de 11 actief openbaar te maken informatiecategorieën in werking treden. Dit is echter nog niet gebeurd omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nog niet klaar is met het vaststellen van werkdefinities van de informatiecategorieën.

Het college heeft desondanks in augustus 2023 een ambitieniveau vastgesteld met betrekking tot het actief openbaarmaken van informatie. Daarbij is het uitgangspunt het voldoen aan de basisverplichtingen van de Woo. Wel zullen wij eerder dan wettelijk verplicht de informatiecategorie 'Wob/Woo-verzoeken' actief openbaarmaken. Deze informatiecategorie beslaat de informatieverzoeken op grond van de Woo, de besluiten die daarop volgen en de documenten die daarmee openbaar worden gemaakt.
Oegstgeest zal deze informatie ontsluiten conform het Besluit digitale toegankelijkheid overheidsinformatie (BDTO), zodat al onze inwoners in staat zijn om eerder vrije toegang te krijgen tot belangwekkende informatie; Ook die inwoners met een visuele, auditieve of cognitieve beperking.

In september 2023 is voor raads- en bestuursleden een regionale informatiebijeenkomst georganiseerd over de Wet open overheid (en het Besluit digitale toegankelijkheid overheidsinformatie (BDTO) en de Wet Elektronische Publicaties (WEP)).

In 2023 is het programmaplan OTO opgesteld. Onderdeel van het programmaplan is het uitvoeringsplan. In het uitvoeringsplan ligt de scope van het programma vast en deze bevat een concrete blauwdruk met subdoelstellingen om tot succesvolle implementatie van de Woo te komen.

Passief openbaarmaken

In 2023 zijn 19 Woo-verzoeken ingediend waarvan er 18 zijn afgehandeld.

2024 en verder

In 2024 zal het uitvoeringsplan OTO verder worden uitgevoerd. Op de planning staat het aansluiten op de Woo-index, de implementatie van tranche 1 van de informatiecategorieën en het vaststellen van een strategische koers voor informatiebeheer en archivering. Daarnaast zal een onderzoek worden uitgevoerd naar de volledigheid van het archiefsysteem, om uiteindelijk met gerichte maatregelen tot verbetering van de informatiehuishouding te kunnen komen. Naar verwachting is dit onderzoek in Q4 2024 afgerond.